Πώς να καλλιεργήσεις την υπομονή στο παιδί σου

0
1817

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου αναλύει πώς να ενισχύσεις την υπομονή του παιδιού σου.

Προχθές, είχαμε να ετοιμαστούμε για να πάμε σε ένα κάλεσμα. Ήταν περίπου 16:00 και το κάλεσμα ήταν στις 17:30. Πάντα έχω στο μυαλό μου να αφήνω περισσότερο χρόνο για την ετοιμασία, ώστε να μην πιέζω τα παιδιά, αλλά και για να μην αγχώνομαι κι εγώ. Με έναν όμως μαγικό τρόπο, καταλήγω να αγχώνομαι και συνήθως ο χρόνος να μη φτάνει…

Η Ιωάννα, πεντέμισι πλέον ετών, ενώ θα είμαστε στην πόρτα, μπορεί να θυμηθεί ότι θέλει να πάρει την τσάντα της, την οποία θέλει να γεμίσει με συγκεκριμένα παιχνίδια και φυσικά θα χρειαστεί να ψάξει για αρκετή ώρα. Η μικρή μπορεί να έχει κουραστεί και να λέει «όχι» σε όλα. «Δεν θέλω σκουφάκι», «δεν θέλω μπουφάν», «Μόνη μου θα βάλω τα παπούτσια», «όχι εκείνα, τα άλλα».

Μόλις μπήκαμε στο αυτοκίνητο, αναρωτήθηκα μήπως περιμένω πολλά τελικά από τα παιδιά.

Αυτό που επίσης παρατηρείται, είναι η βιασύνη, όχι μόνο στο να ακολουθήσουν τα παιδιά τους ενήλικους ρυθμούς, αλλά να ικανοποιούμε άμεσα τις ανάγκες των παιδιών.Κάποιες φορές, μπορεί να δίνουμε στο παιδί αυτό που προβλέπουμε ότι θα χρειαστεί, προτού καν το ζητήσει.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι ανυπομονησίας των παιδιών, εμείς μπορούμε να ενισχύσουμε την υπομονή τους με τους παρακάτω τρόπους:

1. Δείξε υπομονή με τα παιδιά

Προσπαθήστε, όσο μπορείτε, να μπείτε στον κόσμο των παιδιών και να μην τα βιάζεται να πάνε από εδώ και από εκεί. Τα παιδιά θέλουν να εξερευνήσουν και ανακαλύψουν τον κόσμο με τον δικό τους ρυθμό. Στην ανάγκη, βάλτε ένα ξυπνητήρι, ή μια αφύπνιση που θα ειδοποιεί ότι θα περάσετε στην επόμενη δραστηριότητα. Αν κάνετε υπομονή μαζί τους, θα κάνουν κι εκείνα μαζί σας.

2. Εξάσκησε την υπομονή του

Όταν είστε κάπου και χρειάζεται να περιμένετε, προσπαθήστε να…

προσπαθήστε να μην σας βλέπει να δυσανασχετείτε. Παίξετε με το παιδί κάποιο παιχνίδι που θα το απασχολήσει και θα το κρατήσει στο σημείο που χρειάζεται να περιμένετε (πχ σε μια ουρά ή στο αυτοκίνητο στην κίνηση). Παρατηρείστε κάτι γύρω σας και βάλτε το παιδί να το μαντέψει ή παρατηρείστε τα κόκκινα ή πράσινα αντικείμενα γύρω σας.

3.Μειώστε τις οθόνες
Κρατήστε το παιδί μακριά από τα ηλεκτρονικά και οργανώστε μικρές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί. Φτιάξτε ένα κολάζ ή μια κατασκευή.

4.Φυτέψτε κάτι μαζί
Το παιδί μαθαίνει να περιμένει να μεγαλώσει αυτό που φύτεψε και γνωρίζει την έννοια της υπομονής.

www.missbloom.gr