Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη

0
2553

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να ταλαιπωρήσει πολλά βρέφη και να αγχώσει σοβαρά πολλούς γονείς. Για το καλό της ανάπτυξης του βρέφους, πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εκδηλώνεται με τις αναγωγές του βρέφους μετά το τάισμά του. Η συχνότητα και άλλα χαρακτηριστικά είναι που προσδιορίζουν αν αυτές είναι φυσιολογικές ή όχι.

Πριν απ’ όλα πρέπει να αναφέρουμε τις συχνές αναγωγές του μωρού μετά το τάισμά του στον παιδίατρο που το παρακολουθεί. Όταν αυτές δεν είναι ανησυχητικές, συνήθως εξαφανίζονται κοντά στον 6ο μήνα της ζωής του βρέφους και δεν μιλάμε για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλά για φυσιολογικές αναγωγές. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια συνήθης πάθηση που εκδηλώνουν πολλά βρέφη. Το 70% των βρεφών που κάνουν αναγωγές τους πρώτους 4 μήνες της ζωής τους, δεν πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ως τον 12o μήνα της ζωής τους έχουν εντελώς ξεπεράσει το πρόβλημα. Όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και άρα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τότε το το βρέφος κάνει συχνά αναγωγές πράσινες ή καφέ. Νιώθει δυσφορία και κλαίει συνεχώς. Χάνει βάρος. Είναι νευρικό και με έντονους κοιλιακούς πόνους και είναι χλωμό.

Στην περίπτωση αυτή οι γιατροί συνιστούν αντιόξινα και αντιαναγωγικό γάλα –αν η μητέρα δεν θηλάζει- ή συνδυασμό μητρικού γάλατος με αντιαναγωγικό. Το αντιαναγωγικό γάλα είναι γάλα στο οποίο έχει προστεθεί ένας πηκτικός παράγοντας όπως είναι το αλεύρι από χαρούπι ή το άμυλο καλαμποκιού. Εναλλακτικά οι γιατροί συνιστούν το υποαλλεργικό γάλα –αν το αντιαναγωγικό δεν δουλέψει προς την επιθυμητή κατεύθυνση- προκειμένου να αποκλείσουν το ενδεχόμενο των αναγωγών εξαιτίας αλλερξικών αντιδράσεων του βρέφους.

Αν πάλι το βρέφος δεν συνέλθει, τότε χρειάζεται εξέταση από τον παιδογαστρεντερολόγο. Εκείνος ανάλογα με την κλινική εικόνα του βρέφους θα κρίνει αν χρειάζονται εξετάσεις όπως η μέτρηση του pH στον οισοφάγο, η βαριούχος διάβαση του ανώτερου πεπτικού σωλήνα ή η γαστροσκόπηση.

Πριν πανικοβληθείτε, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας για το κατά πόσο ταϊζετε σωστά το βρέφος. Έχετε υπόψιν ότι ως τον 4ο μήνα, το μωρό δεν αναπτύσσει το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να είναι συνήθως λαίμαργο κάτι που δεν σημαίνει ότι εσείς πρέπει να το ταϊζετε συνεχώς αφού το πεπτικό του σύστημα είναι ακόμη πολύ πολύ ευαίσθητο. Ακόμη, το βρέφος πρέπει να ταΐζεται με διαλλείματα. Όταν θα έχει πιει τη μισή ποσότητα από το γάλα του καλό θα είναι να κάνει ένα διάλειμμα για 5 λεπτά όπου θα το κρατήσετε όρθιο στην αγκαλιά σας μέχρι να ρευτεί. Και φυσικά όταν ολοκληρώσει το γεύμα του δεν πρέπει να το βάλετε αμέσως για ύπνο. Και πάλι όρθιο στην αγκαλιά για 20 λεπτά περίπου μέχρι να χωνέψει καλά το γάλα του.

www.mommy