Τι να κάνετε για να μην αρρωσταίνουν συχνά τα παιδιά σας

0
2611

Μπορεί ένας γονιός να προφυλάξει το παιδί του από τις  ιώσεις και τη γρίπη; Πρακτικά όχι.

Αν όμως έχει φροντίσει για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος από πολύ μικρή ηλικία, τότε οι πιθανότητες το παιδί να μην αρρωσταίνει τόσο συχνά ή να περνά τις ιώσεις πιο ελαφρά είναι πολλές.

Εκείνο λοιπόν που μπορείτε να κάνετε είναι να έχει το παιδί παιδί σας μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκείται καθημερινά και να κοιμάται.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος ευζην, οι τροφές που θα « χτίσουν» το ανοσοποιητικό του είναι οι εξής:

Πορτοκάλι, ακτινίδιο, φράουλα, πιπεριά, μπρόκολο, λεμόνι

Αυτά, και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, παρότι δεν την προλαμβάνουν, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας και των συμπτωμάτων της γρίπης. Συγκεκριμένα, 3 έως 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C την ημέρα, αρκούν για να εξασφαλίσουν μια προστατευτική δράση.

Λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, φυτικά έλαια

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δεν συντίθενται από τον οργανισμό, επομένως είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία των παιδιών, καθώς βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, την όραση, ακόμα και τη διάθεση!

Ελαιόλαδο, ελιές, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί

Τι κοινό έχουν οι ηλιόσποροι, το ελαιόλαδο και το σπανάκι; Είναι όλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε! Η βιταμίνη αυτή, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αβγό, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, καρότα

Αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και παράλληλα έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της όρασης, τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και τη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και των μαλλιών.

Οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, εμπλουτισμένα δημητριακά, καρύδια

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα ανόργανο συστατικό απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ημερήσιες απαιτήσεις του οργανισμού σε ψευδάργυρο συνήθως καλύπτονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς οι διατροφικές του πηγές του είναι πολλές.

Συνοψίζοντας θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:

  • Φροντίζουμε τα παιδιά μας να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, έχοντας υπόψη ότι την κύρια ευθύνη για τη διαθεσιμότητα των τροφίμων στο σπίτι την έχουμε οι ίδιοι.
  • Προσφέρουμε στα παιδιά θρεπτικά σνακ ανάμεσα στα γεύματα, όπως ξηρούς καρπούς ή φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα.
  • Μαγειρεύουμε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι, προσπαθώντας τουλάχιστον τη μία να είναι «λιπαρό» ψάρι (π.χ. γαύρος, σαρδέλα, σκουμπρί).\
  • Ενισχύουμε τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών στην καθημερινότητά τους, προτρέποντάς τα να συμμετέχουν σε οργανωμένη άσκηση της επιλογής τους και δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.
  • Ελέγχουμε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά σε «καθιστικές» δραστηριότητες, όπως τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια, ιδίως όταν αυτές είναι πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκειά του.
  • Υπενθυμίζουμε στα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής και αερίζουμε συχνά τους χώρους του σπιτιού στους οποίους βρίσκονται για πολλή ώρα, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση των παθογόνων μικροβίων.

mothersblogr