Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα

0
2685

Μια μαμά που θηλάζει, εκτός από τα οφέλη που αποκομίζει το μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος, επωφελείται και η ίδια σε διάφορους τομείς.

Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει ότι οι θηλάζουσες μανούλες έχουν συγκριτικά λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρά νοσήματα, συγκριτικά με εκείνες που ταΐζουν τα μωρά τους με γάλα εμπορίου.

Φυσικά ο θηλασμός δεν είναι πανάκεια για την αποφυγή σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος ή η αναιμία, αφού σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή της γυναίκας, αν και κατά πόσο ασκείται και γενικά ο τρόπος ζωής της.

Από εκεί και πέρα, ενισχύεται το συναισθηματικό δέσιμό της με το μωρό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού νιώθει μια απίστευτη χαλάρωση.

Δεν πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί πιο εύκολα από κάποια περιττά κιλά, επειδή ακριβώς καταναλώνει αρκετές θερμίδες για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Η ορμόνη ωκυτοκίνη αυξάνεται και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενθαρρύνοντας τις συσπάσεις της μήτρας, μειώνοντας την αιμορραγία και βοηθώντας την επιστροφή της στο προ εγκυμοσύνης μέγεθός της.

Τέλος, τα πορίσματα αρκετών ερευνών που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς αναφέρουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης.

Πηγή:mother.gr