Το νέο «κρυφό» σημάδι σχολικού εκφοβισμού!

0
1824

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς bullying είναι ένα συχνό φαινόμενο που προκαλεί μεγάλο άγχος τόσο στα ίδια τα παιδιά-θύματα όσο και στους γονείς, που αντιμετωπίζουν συχνά το φόβο και την άρνηση του παιδιού τους να πάει στο σχολείο.

Ερευνητές εκτιμούν ότι το 20 με 30% των νεαρών μαθητών έχουν εμπλακεί σε τέτοιες επιθετικές συμπεροφορές είτε ως θύτες είτε ως θύματα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, μέχρι τώρα ήταν πάνω κάτω γνωστά: η αυξημένη παθητικότητα, τα συχνά ξεσπάσματα σε κλάματα, τα επαναλαμβανόμενα παράπονα ή σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονοι ή συχνοί πονοκέφαλοι, οι ανεξήγητες μελανιές.

Τώρα και σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Oral Rehabilitation, ένα ακόμη σημάδι εκφοβισμού σχετίζεται με την οδοντική υγεία των εφήβων. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το τρίξιμο των δοντιών, που στον ιατρικό χώρο ονομάζεται επίσημα βρουξισμός, μπορεί να υποδεικνύει ότι ένας έφηβος εκφοβίζεται στο πλαίσιο του σχολείου.

Ο βρουξισμός, ο οποίος είναι συχνός και στους ενήλικες που αντιμετωπίζουν έντονο στρες ή άγχος καθώς και σε αυτούς που πάσχουν από υπνική άπνοια, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, φθορά των δοντιών και διακοπτόμενο ύπνο, αναφέρει το BBC.

Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 300 μαθητών από τη Βραζιλία, έδειξε ότι όσοι έφηβοι 13-15 ετών ήταν θύματα λεκτικού εκφοβισμού από συμμαθητές τους ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πιθανότερο να τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα. Από το σύνολο των παιδιών που είχαν υποστεί εκφοβισμό, το 65% εκδήλωνε βρουξισμό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των εφήβων που δεν εκφοβίζονταν ήταν μόλις 17%.

Κάποιος που τρίζει τα δόντια του στον ύπνο του μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται. Μια ένδειξη που μπορεί να τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα είναι ο έντονος πονοκέφαλος ή ο πόνος στο σαγόνι το πρωί. Ο βρουξισμός εντοπίζεται όμως συχνότερα από τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος, όπως ο (η) σύντροφος, οι γονείς, ή από τον οδοντίατρο, όταν αυτός διαπιστώνει την εκτεταμένη φθορά των δοντιών.

imommy