Κάνε τα Χριστούγεννα αξέχαστα για το παιδί σου

0
2514

Οι μεγάλοι μέσα στο άγχος της καθημερινότητας συνηθίζουμε να λέμε πως τα Χριστούγεννα δεν είναι παρά μια ουτοπία, μια ψευδαίσθηση που μας βάζει σε περισσότερες δουλειές και έξοδα. Γκρίνια αχρείαστη αν το καλοσκεφτείς. Πόσοι από εμάς δεν στολίζουμε από τις αρχές του Νοέμβρη επειδή έτσι κάνουν και οι άλλοι, δίχως όμως να μπαίνουμε και στη γιορτή. Γυρίζοντας πολλά πολλά χρόνια πίσω ανακαλούμε στις μνήμες μας τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων και λέμε με παράπονο πως εκείνα ναι ήταν Χριστούγεννα. Ας δούμε με ποιους τρόπους θα κάνουμε το ίδιο για τα παιδιά. Πώς θα βοηθήσουμε να χτίσουν αναμνήσεις των Χριστουγέννων, πώς θα απολαύσουν πιο πολύ αυτή τη γιορτή.

Η συμμετοχή του παιδιού στις ετοιμασίες…

Ένα παιδί σε ηλικία που μπορεί να επικοινωνήσει πρέπει να συμμετέχει σε όσο περισσότερες ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα γίνεται. Να βοηθήσει στον στολισμό του δέντρου, να πει τη γνώμη του για τα δώρα των Χριστουγέννων, να βοηθήσει αν είναι λίγο μεγαλύτερο στις ετοιμασίες του γιορτινού τραπεζιού. Αν τα βρίσκει όλα έτοιμα, προφανώς και τα απολαμβάνει αλλά έχει χάσει το βασικότερο… τις στιγμές της αναμονής και της προετοιμασίας. Από την άλλη, συμμετέχοντας στην επιλογή των δώρων (δεν είναι ανάγκη να ξοδευτείτε σημαντικά) μπαίνει σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης με τα κοντινά του πρόσωπα. «Τι θα άρεσε στη γιαγιά να βρει κάτω απ’ το δέντρο;», «Ποιο περιτύλιγμα θα έκανε το πρόσωπο του παππού να λάμψει;»

Η γιορτή για τον στολισμό του σπιτιού

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουμε όλοι μαζί. Βάζουμε ωραίες χριστουγεννιάτικες μουσικές, φτιάχνουμε ζεστές σοκολάτες και βουτυρένια μπισκότα και περνάμε ώρες ατέλειωτες στο σαλόνι του σπιτιού στολίζοντας. Στο τέλος τα χέρια μας είναι γεμάτα χρυσόσκονη. Ή μήπως η ζωή μας;

Μοιραζόμαστε μαζί τους τις αναμνήσεις μας

Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τις αναμνήσεις μας από τα Χριστούγεννα. Μια μυρωδιά που για εμάς σήμαινε πως τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Ένα χρώμα σήμα κατατεθέν. Πώς ήταν το δέντρο των παιδικών μας χρόνων; Ποιο ήταν το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι; Ποιο ήταν το αγαπημένο μας στολίδι; Πώς περνάγαμε στα οικογενειακά τραπέζια; Αν έχουμε φωτογραφίες, πρέπει να τις δείξουμε στα παιδιά. Πρέπει να μοιραστούμε μαζί τους την χριστουγεννιάτικη γλύκα μας.

Ευκαιρία για αγάπη κι άλλη αγάπη. Όχι μόνο μεταξύ σας αλλά και με όσους έχουν ανάγκη

Τα Χριστούγεννα είναι παράλληλα και η κατάλληλη περίοδος για να περάσουμε στα παιδιά ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο. Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζονται για διάφορους λόγους και πρέπει να είμαστε κοντά τους. Σκεφτείτε φιλανθρωπικές δράσεις και βάλτε το παιδί σας μέσα σε αυτές. Κάποια δώρα για παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα ή μια επίσκεψη με μελομακάρονα και αγκαλιές στο γηροκομείο της περιοχής.

 

mommy