Μοναχοπαίδι: αναπτύσσεται διαφορετικά ο εγκέφαλός του;

0
2049

Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη δομή του εγκεφάλου η μη ύπαρξη άλλων αδελφών σε μια οικογένεια; Επηρεάζεται η συμπεριφορά του παιδιού όταν είναι μοναχοπαίδι και αν ναι, είναι αυτό κάτι που το ακολουθεί σε όλη τη ζωή του;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο εγκέφαλος του παιδιού που είναι μοναχοπαίδι και μεγαλώνει χωρίς την παρουσία άλλων παιδιών, αναπτύσσεται διαφορετικά. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Southwest της Chongqing στην Κίνα, μελέτησαν τους εγκεφάλους 270 φοιτητών με τη μέθοδο του τεστ προσωπικότητας και με την εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας. Μισοί εκ των φοιτητών είχαν αδέλφια ενώ οι άλλοι μισοί ήταν μοναχοπαίδια. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν τη διαφορά της δομής των εγκεφάλων των παιδιών που μεγάλωσαν χωρίς αδέλφια καθώς και την ανάπτυξή τους. Μία από τις διαπιστώσεις τους είναι ότι τα μοναχοπαίδια είναι πιο δημιουργικά παιδιά αλλά λιγότερο πρόθυμα και δεκτικά. Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι τα μοναχοπαίδια περνούν αισθητά περισσότερο χρόνο μόνα τους, τα κάνει να σκέφτονται περισσότερο ανεξάρτητα όχι όμως και να είναι ανεξάρτητα.

Το γεγονός ότι λαμβάνουν όλη την προσοχή των γονιών τους έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται συχνά κακομαθημένα και εξαρτημένα από τους ίδιους. Τα μοναχοπαίδια είναι και πιο δύσκολα παιδιά ειδικά στην προσαρμογή τους όταν πηγαίνουν σχολείο ή όταν καλούνται να αλληλεπιδράσουν με άλλους. Συχνά, συμπεριφέρονται εγωιστικά ή δεν μπορούν να καταλάβουν και να συμπονέσουν τον άλλον. Μάλιστα, τα μοναχοπαίδια είναι πιθανό να παρουσιάσουν ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά όπως είναι ο εγωκεντρισμός, η αντικοινωνικότητα αλλά και η εξάρτηση από τους γονείς τους.

«Λόγω της απουσίας αδελφών, τα μοναχοπαίδια συνήθως δεν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κάποιες πιο περίπλοκες πλευρές μίας σχέσης μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως το οικογενειακό, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να αναπτύξουν ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματική νοημοσύνη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Το οικογενειακό περιβάλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και διαμορφώνει τη γενική εικόνα της συμπεριφοράς ενός παιδιού. Ένα παιδί που περνά τον περισσότερο χρόνο του με την προσοχή των γονιών του στραμμένη προς εκείνο, μπορεί να έχει και απολαύσει και πολλά θετικά βεβαίως. Η έρευνα έδειξε πως τα μοναχοπαίδια είναι πιο δημιουργικά και με επίγνωση των προσδοκιών τους!