Το σώμα μου είναι δικό μου»: Η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου

0
1924

Το να μάθουν τα παιδιά μας την έννοια της συναίνεσης είναι σπουδαίο –αν συμφωνούμε όλοι σε αυτό, τότε γιατί τα πιέζουμε να αγκαλιάζουν και να φιλάνε συγγενείς, χωρίς να το θέλουν; Η συναίνεση και η αυτονομία στο σώμα των παιδιών γίνονται τελευταία θέμα συζήτησης και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας το δικαίωμα να επιλέγουν εκείνα ποιον θα αγκαλιάσουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απορρίψουν τις αγκαλιές της γιαγιάς και του παππού.

Στο πλαίσιο αυτό, η σελίδα Safe kids, thriving families δημοσίευσε πρόσφατα μία φωτογραφία με ακριβώς αυτό το μήνυμα: Το να λέμε σε ένα παιδί ότι πρέπει να υποταχθεί στην απαίτηση κάποιου για σωματική επαφή, μπορεί να μεταφέρει επιβλαβή συμπεράσματα σχετικά με την έννοια της συναίνεσης και την «ιδιοκτησία» του σώματός του.

Σε άρθρο της στο CNN, αναφερόμενη στην παραπάνω φωτογραφία, η δημοσιογράφος Katia Hetter, μάλιστα, δίνει ορισμένες συμβουλές στους γονείς για το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν ότι δεν χρειάζεται να δέχονται το άγγιγμα κανενός από υποχρέωση ή από φόβο ότι θα φανούν αγενή. Λέει, λοιπόν, ότι είπε στην κόρη της: «Θα ήθελα να αγκαλιάζεις τη γιαγιά, αλλά δεν θα σε πιέσω ποτέ να το κάνεις». Εξηγεί, στη συνέχεια, ότι το παιδί πρέπει να μάθει να εμπιστεύεται το ένστικτό του όταν του λέει να μην αγγίζει κάποιον, αλλά και να καταλάβει ότι το σώμα του είναι δικό του –ούτε της μαμάς, ούτε του μπαμπά, ούτε κανενός άλλου.

Η Hetter τονίζει ότι η ελευθερία που δίνει στο παιδί να επιλέγει ποιον θα αγκαλιάσει, δεν της δίνει το δικαίωμα να είναι αγενής. «Πρέπει να μάθει να είναι ευγενική με τους ανθρώπους, είτε τους ξέρει είτε όχι. Έτσι, όταν κάποιος γνωστός μας την χαιρετά της δίνω την εναλλακτική να δώσει το χέρι της.»

Και καταλήγει «Θα θέλατε ποτέ η κόρη σας να κάνει σεξ με ένα αγόρι, απλά και μόνο για να μην τον δυσαρεστήσει; Κάποιοι γονείς λένε ότι αυτό είναι διαφορετικό από ένα φιλί στη γιαγιά, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας τα όπλα που χρειάζονται για να μπορούν να παίρνουν σωστές αποφάσεις για το σώμα τους, αλλά και για τις μετέπειτα σχέσεις τους. Όλα αυτά είναι συνήθειες που θα κρατήσουν το παιδί ασφαλές στη ζωή του. Και αποτελούν ένα σπουδαίο μάθημα από τους γονείς, με όποιον τρόπο κι αν έχουν επιλέξει να μεγαλώσουν το παιδί τους».

Πηγή: Scarymommy.com 

www.mama365.gr