Βρεφική κολύμβηση: πόσο σημαντική είναι για το μωρό σου!

0
1654

Ποιος είπε ότι τα μωρά που καλά καλά δεν περπατάνε, δεν πρέπει και να γυμνάζονται; Σαφέστατα πρέπει! Η κολύμβηση για μωρά είναι η πρώτη τους αθλητική δραστηριότητα και επιφυλάσσει περισσότερα οφέλη από όσα μπορείς να φανταστείς. Τι κι αν έρχεται Χειμώνας; Οι πισίνες είναι θερμαινόμενες, το περιβάλλον ζεστό και καθαρό και οι χώροι οργανωμένοι. Στέγνωσέ το καλά φεύγοντας, κουκούλωσέ το και δεν έχεις να φοβηθείς κανένα κρυολόγημα.

Η βρεφική κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα στην οποία μπορεί να ενταχθεί ένα μωρό από τον 3ο μήνα της ζωής του. Είναι πολύ εύκολη η εισαγωγή του σ’ αυτή τη συνήθεια αφού το μωρό μέχρι και πριν από λίγο βρισκόταν μέσα στο νερό (στον αμνιακό σάκο). Αυτός είναι και ο λόγος που αν τα παρατηρήσεις κάνουν κινήσεις μέσα στο νερό που μοιάζουν αντανακλαστικές και φυσικές. Είναι δικό τους γνώριμο περιβάλλον το νερό. Δεν νιώθουν ανασφάλεια και δεν φοβούνται. Η δυνατότητα που δίνεται να μπει στην πισίνα η μαμά ή ο μπαμπάς μαζί με το μωρό κάνει τον μεταξύ τους δεσμό ακόμη πιο ισχυρό. Αναπτύσσεται ανάμεσά τους σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης.

Ένα μωρό που μπαίνει στην πισίνα με τη μαμά ή τον μπαμπά και γύρω του βλέπει και άλλα μωρά κοινωνικοποιείται πιο εύκολα. Σε αυτήν την τόσο μικρή ηλικία τα μωράκια συνήθως δεν συναναστρέφονται άλλα μωρά αλλά κυρίως μεγάλους. Κάπως έτσι, με την συναναστροφή με άλλα βρέφη, αποκτούν αυτοπεποίθηση. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν. Μέσα στην πισίνα θα ανταλλάξουν βλέμματα με τα άλλα μωρά, πιθανόν και ένα παιχνιδάκι. Στο πάρκο ένα μωρό 3 μηνών πιο δύσκολα θα κοινωνικοποιηθεί μέσα από το καρότσι.

Τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης είναι ακόμη πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού. Ένα γυμνασμένο μωρό, ένα μωρό κολυμβητής έχει ήδη ένα δυνατό μυοσκελετικό σύστημα. Και φυσικά, για το παιδί αυτό η γυμναστική και η άσκηση θα είναι και στο μέλλον κάτι το αυτονόητο. Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του και της καθημερινότητάς του. Ένα παιδί που γυμνάζεται από μωρό, πιθανόν δεν θα αναπτύξει κακές διατροφικές ή άλλες συνήθειες. Και το πιο σημαντικό; Δες πώς γελάει από ευτυχία μέσα στο νερό. Είναι ευτυχισμένο! Τι περισσότερο;

www.mommy.gr