Ο διαβήτης «αναστρέφεται» με διατροφή πολύ χαμηλών θερμίδων!

0
1703

Μια δραστική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων μπόρεσε να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 2 σχεδόν στο 90% όσων την ακολούθησαν, ακόμη κι αν είχαν διαγνωσθεί με την πάθηση πριν από έξι χρόνια.

Αυτό έδειξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, αλλά οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ο ασθενής πρέπει να χάσει τουλάχιστον 15 κιλά και, επιπλέον, να μη τα ξαναβάλει σε βάθος χρόνου. Από όσους κατάφεραν να χάσουν τουλάχιστον δέκα κιλά, οι μισοί είδαν το διαβήτη τους να «χάνεται» και αυτός.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Νιούκαστλ και της Γλασκόβης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόι Τέιλορ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και παράλληλα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη στο Αμπού Ντάμπι, μελέτησαν 306 άτομα ηλικίας 20 έως 65 ςετών, που είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 μέσα στην τελευταία εξαετία. Οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος 27 έως 45 και κανείς δεν έπαιρνε ινσουλίνη.

Οι μισοί από τους ασθενείς, που επιλέχθηκαν τυχαία, υποβλήθηκαν σε δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, ενώ οι υπόλοιποι λειτούργησαν ως η ομάδα ελέγχου για να γίνει σύγκριση, κάνοντας τη συνήθη θεραπεία για διαβητικούς. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας κατανάλωναν 825 έως 853 θερμίδες τη μέρα επί τρεις έως πέντε μήνες και, στη συνέχεια, σε ένα διάστημα δύο έως οκτώ εβδομάδων, αύξησαν σταδιακά ξανά την ποσότητα του φαγητού τους.

Μετά από ένα έτος, όσοι είχαν κάνει τη δίαιτα, είχαν χάσει κατά μέσο όρο δέκα κιλά και, από αυτούς, σχεδόν οι μισοί είχαν πλέον εμφανίσει υποχώρηση του διαβήτη, ενώ το ποσοστό ήταν περίπου 90% για όσους είχαν χάσει πάνω από 15 κιλά. Αντίθετα, στην ομάδα ελέγχου το ποσοστό υποχώρησης του διαβήτη ήταν μόνο 4%.

Αναλυτικότερα, υποχώρηση του διαβήτη επιτεύχθηκε στο 7% όσων έχασαν έως πέντε κιλά, στο 34% όσων έχασαν πέντε έως δέκα κιλά, στο 57% όσων έχασαν δέκα έως 15 κιλά και στο 86% όσων έχασαν περισσότερα από 15 κιλά.

Τι λένε οι ερευνητές

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, ακόμη κι αν κανείς έχει διαβήτη τύπου 2 για έξι χρόνια, είναι εφικτό η ασθένεια να υποχωρήσει, εφόσον υπάρξει μακρόχρονη απώλεια βάρους μέσω δίαιτας και άσκησης» δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Λιν.

Τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν συνεχή αύξηση παγκοσμίως λόγω και της επιδημίας παχυσαρκίας. Ο αριθμός των διαβητικών τετραπλασιάσθηκε μέσα σε 35 χρόνια, από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014, ενώ αναμένεται να φθάσει τα 642 εκατομμύρια το 2040. Η πάθηση, συνήθως, αντιμετωπίζεται με φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

iatropedia.gr