Φερθείτε με ευαισθησία και «φτιάξτε» καλύτερους ενήλικες

0
1801

Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά σε μικρή ηλικία, επηρεάζει τις κοινωνικές ικανότητές τους και τη πορεία τους στο σχολείο, σύμφωνα με έρευνα.

Δείγμα για τη συγκεκριμένη έρευνα, που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν 243 άτομα από τη Μινεσότα, όλα τους από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη ζωή των συγκεκριμένων από την εποχή της γέννησής τους μέχρι να φθάσουν την ηλικία των 32 ετών.

Αποδείχθηκε ότι όσοι μεγάλωσαν σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον είχαν σε μεγαλύτερη ηλικία περισσότερες κοινωνικές ικανότητες να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής, αλλά και να είναι πιο ευγενικοί με το συνάνθρωπό τους, ενώ είχαν και περισσότερα ποσοστά επιτυχίας στις ακαδημαϊκές σπουδές τους.

Πώς ορίζουν οι ερευνητές το «ευαίσθητο περιβάλλον»;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για τις οικογένειες στις οποίες οι γονείς ανταποκρίνονται άμεσα και σωστά στα «σινιάλα» των παιδιών, είναι θετικοί στο να ασχολούνται μαζί τους και παρέχουν στα μικρά τους ένα ασφαλές περιβάλλον για να το… εξερευνήσουν.

Οι ερευνητές θεωρούν δεδομένο ότι το οικογενειακό περιβάλλον στα πρώτα χρόνια ζωής ενός ανθρώπου παίζει τρομερά σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή και συμπεριφορά του, απέναντι στην οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους, ακόμα και στους ξένους.

Πηγή:  mother.gr