Σε ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να μάθουν την αλήθεια για τον Άι Βασίλη;

0
1724

Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση πιθανότατα δεν είναι κοινή για όλα τα παιδιά, αφού κάθε οικογένεια έχει τις δικές της απόψεις σχετικά με το πώς θα διατηρήσει την παιδικότητα αλλά και το πώς θα το βοηθήσει να μεγαλώσει και να χειραφετηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σχετικά ασφαλές να πούμε ότι στην ηλικία των 10 ετών είναι μια καλή περίοδος για να σταματήσουμε να τροφοδοτούμε το μύθο του Άγιου Βασίλη. Μέχρι τα 8 ή και τα 9, είναι χαριτωμένο για ένα παιδί να του γράφει γράμματα και να περιμένει με ανυπομονησία την επίσκεψή του. Από τα 10 όμως, δεν μιλάμε πια για παιδιά αλλά για προέφηβους που προετοιμάζονται αναπτυξιακά να περάσουν στο επόμενο στάδιο και ίσως είναι η ώρα να πάψουν να πιστεύουν ότι ένας ένας μεγαλόσωμος γεράκος θα φέρει το δώρο τους από το Βόρειο Πόλο πετώντας πάνω σε ένα έλκηθρο!

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία έχουν πια τη δυνατότητα να εκφράζουν σαφείς ερωτήσεις και να αμφισβητούν αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαν δεδομένα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να ρωτάνε -κι εμείς οι γονείς θα πρέπει να απαντάμε λέγοντας πάντα την αλήθεια.Κάποιες φορές, το να πάψει ένα παιδί να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη είναι πιο δύσκολο για τους γονείς παρά για εκείνο. Είναι ένα ακόμα σημάδι ότι μεγαλώνει -κι αυτό είναι υπέροχο και την ίδια στιγμή σκληρό. Ακριβώς γι’ αυτό όμως δεν πρέπει να συνεχίσουμε να συντηρούμε το μύθο του καλόκαρδου γενειοφόρου: επειδή το κάνουμε για να καλύψουμε μια δική μας ανάγκη και όχι του παιδιού!

Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί άλλοι (αληθινοί) τρόποι να κρατήσουμε ζωντανή τη μαγεία των Χριστουγέννων. Ας μαζέψουμε κάποια από τα παιχνίδια με τα οποία δεν παίζουν πια τα παιδιά μας και ας τα χαρίσουμε σε άλλα που τα έχουν ανάγκη. Ας πάμε όλοι μαζί μια βόλτα στη φωταγωγημένη πόλη. Κι ας βοηθήσουμε τελικά τα παιδιά να ανακαλύψουν ότι η χαρά των γιορτών δεν είναι κάτι που έρχεται σε εμάς από το Βόρειο Πόλο, αλλά μέσα από την ψυχή μας.

Καλές γιορτές!

Πηγή: mamamia.gr