Γιατί οι νέες μαμάδες βιάζονται να φύγουν από το μαιευτήριο;

0
1789

Ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών, σε όλο τον κόσμο, μόλις αποκτούν το μωρό τους δε βλέπουν την ώρα να εγκαταλείψουν το μαιευτήριο. Επισπεύδουν, μάλιστα, την επιστροφή τους στο σπίτι, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονεί κινδύνους, είτε λόγω ελλιπούς φροντίδας είτε λόγω ζητημάτων υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο PLOS Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το London School of Hygiene & TropicalMedicine που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων και έρευνες για την υγεία, σε 92 χώρες, για να εξετάσουν το χρονικό διάστημα που παραμένουν οι γυναίκες στο νοσοκομείο μετά τον τοκετό, η μέση διάρκεια παραμονής της μαμάς και του υγιούς μωρού μετά το φυσιολογικό τοκετό κυμαίνεται από 0,5 ημέρες στην Αίγυπτο, που είναι η μικρότερη διαμονή έως τις 6,2 ημέρες στην Ουκρανία!

Στις γεννήσεις με καισαρική τομή, η μέση διάρκεια παραμονής κυμάνθηκε από 2,5 ημέρες στην Αίγυπτο έως 9,3 ημέρες στην Ουκρανία. Μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος που μελετήθηκαν, το διάστημα παραμονής στο μαιευτήριο έχει μειωθεί σε σύγκριση με το 1970.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, σήμερα, οι γυναίκες παραμένουν στο νοσοκομείο για το συντομότερο χρονικό διάστημα μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό (απλής και όχι δίδυμης κύησης), με μέσο όρο 1,5 ημέρα.

Τι σημαίνει αυτό; Η σύντομη διαμονή μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους, καθώς δεν έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος για τη διεξαγωγή όλων των εξετάσεων και τον εντοπισμό, τη διάγνωση ή τη θεραπεία των επιπλοκών στις μητέρες και τα νεογνά, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου ή ασθένειας.

Μπορεί, επίσης, να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκπαιδευτεί η νέα μαμά και να λάβει από το προσωπικό όλη την απαραίτητη υποστήριξη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως δυσκολίες με το θηλασμό και έλλειψη αυτοπεποίθησης για τη μητέρα.

Για το φαινόμενο αυτό, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτη, Oona Campbell, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Αναπαραγωγικής Υγείας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε: «Τα νέα ευρήματα μας δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών, σε όλο τον κόσμο, εγκαταλείπουν το μαιευτήριο πάρα πολύ σύντομα μετά τον τοκετό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, κυρίως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου η πρόσβαση στην περίθαλψη μετά την απομάκρυνσή τους από το μαιευτήριο είναι συχνά περιορισμένη. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε, όχι μόνο ότι τα μαιευτήρια έχουν ειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στη φροντίδα της νέας μητέρας και την αποτελεσματική παρακολούθηση και τη θεραπεία, αλλά και ότι οι γυναίκες θα παραμείνουν στο νοσοκομείο το απαραίτητο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε οι ίδιες και τα νεογέννητα μωρά τους να επωφεληθούν από την απαιτούμενη παρακολούθηση και την περίθαλψη».

«Ο τοκετός και οι ώρες που ακολουθούν είναι περίοδος υψηλού κινδύνου για τις γυναίκες και τα μωρά τους. Σε πολλά μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι γυναίκες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να φτάσουν στις δομές υγείας για να γεννήσουν. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις που για αυτούς σημαίνει τεράστια έξοδα. Η πρόκληση είναι να παραμείνουν για επαρκές διάστημα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα παροχές υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στη μεταγεννητική φροντίδα».

imommy