Θηλασμός στην πρώτη ώρα και συνδιαμονή μητέρας-παιδιού

0
2056
Θηλασμός στην πρώτη ώρα
Ο πρώτος αυτός θηλασμός και η επαφή δέρμα με δέρμα,  αυξάνει τις πιθανότητες  για επιτυχή εδραίωση του θηλασμού. Για τον λόγο αυτό στο τέταρτο από τα δέκα βήματα της UNICEF, για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, συστήνεται ο θηλασμός την πρώτη ώρα από την γέννηση.

Η επαφή δέρμα με δέρμα και ο πρώτος θηλασμός υποστηρίζεται ακόμη και μετά από καισαρική τομή, εφόσον η μητέρα και το νεογνό είναι σταθεροποιημένοι και υπάρχει ενημερωμένο κι εκπαιδευμένο προσωπικό. Εάν η κατάσταση της μητέρας δεν το επιτρέπει έχει βρεθεί ότι η επαφή με τον πατέρα επίσης βοηθά στην ομαλότερη μετάβαση του βρέφους στην εξωμήτρια ζωή.

Για την εδραίωση και αύξηση της διάρκειας του μητρικού θηλασμού θεωρείται απαραίτητη η επαφή δέρμα με δέρμα όχι μόνο στην αίθουσα τοκετών, αλλά και σε όλη την παραμονή της μητέρας και του βρέφους στο μαιευτήριο. Για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η συνδιαμονή της μητέρας και του νεογνού στο μαιευτήριο.

Συνδιαμονή μητέρας-παιδιού (Rooming in)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF τονίζουν την σημασία της συνδιαμονής του βρέφους με την μητέρα του στο 7ο από τα Δέκα Βήματα για τον επιτυχή μητρικό θηλασμό.
Σκοπός του βήματος είναι να προσφέρεται συνεχής επαφή ανάμεσα στην μητέρα και το βρέφος από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, γεγονός που συμβάλλει στο χτίσιμο της σχέσης τους και ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό με την μητέρα του. Επίσης, βοηθά στην  εδραίωση του μητρικού θηλασμού και στην επιτυχή συνέχισή του.

Από μελέτες που έχουν διεξαχθεί εδώ και μερικές δεκαετίες γνωρίζουμε ότι στην συνδιαμονή οι μητέρες, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, νιώθουν πιο σίγουρες και ικανές να φροντίσουν τα μωρά τους, σε σύγκριση με μητέρες που δεν είχαν συνδιαμονή. Επιπλέον, φαίνεται ότι η πρακτική αυτή τις πρώτες ημέρες ευνοεί την ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού μητέρας-παιδιού και τίθενται οι βάσεις για την εδραίωση της ομαλής οικογενειακής ζωής.
Συμπερασματικά, οι πρακτικές των πρώτων ημερών, μέσα στο μαιευτήριο, κατέχουν το κλειδί για τον επιτυχή μητρικό θηλασμό. Η προώθηση της συνδιαμονής μητέρας και βρέφους βελτιώνει σημαντικά την επιτυχία του θηλασμού και θέτει τις βάσεις του δεσμού μητέρας και βρέφους.

Το ΜΗΤΕΡΑ, είναι το μοναδικό Ιδιωτικό νοσοκομείο της χώρας που έχει χαρακτηριστεί ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη» (Baby Friendly Hospital), εφαρμόζοντας τις αρχές που απαιτούνται από την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  (Π.Ο.Υ.) για το Μητρικό Θηλασμό.

Στο ΜΗΤΕΡΑ ακολουθώντας πιστά τα Δέκα Βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό, εφαρμόζονται ο θηλασμός στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, η επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας-νεογνού αμέσως μετά τον τοκετό καθώς συστήνεται και κατά την διάρκεια της παραμονής της μητέρας και του βρέφους στην Κλινική, αλλά και η συνδιαμονή μητέρας-νεογνού.
Τα οφέλη είναι αναρίθμητα, γι’  αυτό τον λόγο σας προτείνουμε με την υπηρεσία rooming in να κρατήσετε το μωρό κοντά σας για να αναπτύξετε ένα δυνατό συναισθηματικό δεσμό μαζί του και να βιώσετε την μοναδική εμπειρία του μητρικού θηλασμού.
Παράλληλα, και για τον πατέρα θα αποτελέσει την καλύτερη αρχή στη σχέση του με το νεογέννητο. Τέλος οι Μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται πάντα πρόθυμο και διαθέσιμο δίπλα στους γονείς  να βοηθήσει, επιλύσει απορίες καθώς και να αναλάβει την φροντίδα του νεογνού.