Εγκυμοσύνη και κούραση: Γιατί νοιώθω συνεχώς εξαντλημένη;

0
2602

Πολλές γυναίκες εκπλήσσονται με το μέγεθος της κούρασης που αισθάνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η κόπωση είναι το αποτέλεσμα των συνολικών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατακόρυφης αύξησης στα επίπεδα των ορμονών. Θα διαπιστώσετε ότι η εξάντληση θα υποχωρήσει από τη 12η ως την 14η εβδομάδα.

Στο διάστημα αυτό θα αισθανθείτε πιο ενεργητική και σχεδόν φυσιολογική έως την 30ή με 34η εβδομάδα που θα αισθανθείτε εκ νέου κόπωση. Σε αυτή τη φάση, όμως, η κόπωση, οφείλεται στο παραπανίσιο βάρος που φέρετε.

Προσπαθήστε λοιπόν να ξεκουράζεστε όποτε μπορείτε, περιορίστε τις δραστηριότητές σας και φροντίστε να κοιμάστε περισσότερο.

Τι μπορείτε να κάνετε

-Να είστε ρεαλίστριες σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε. Κανένας δεν έχει υπερβολικέ ς απαιτήσεις από εσάς.
-Να ξεκουράζεστε όσο θέλετε, κρατώντας τα πόδια σας ψηλά τα απογεύματα, και να κοιμάστε νωρίς.
-Εάν είναι εφικτό, στηριχτείτε στη βοήθεια των άλλων σε ό,τι αφορά τις οικιακές εργασίες. Είναι πολύ σημαντικό , ειδικά αν έχετε ήδη παιδιά, να σας διευκολύνουν ώστε να ξεκοθυράζεστε.
-Να τρέφεστε υγιεινά και να αποφεύγετε την καφεϊνη και τα γλυκά, που μπορεί μεν να σας προσφέρουν αρχικά ενέργεια αλλά στη συνέχεια νιώθετε μεγαλύτερη κόπωση καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν.
-Να κάνετε ήπιες ασκήσεις καθημερινά.
– Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου ο οργανισμός λειτουργεί …με υποτονικούς ρυθμούς. Επομένως εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Ο γυναικολόγος θα σας πει επίσης αν πρέπει να πάρετε και δισκία σιδήρου.
-Η έλλειψη νερού δεν επηρεάζει μόνο το πεπτικό σας σύστημα αλλά και την διάθεσή σας. Φροντίστε να έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας και να πίνετε κάθε δύο ώρες.
-Πείτε «ναι» στα καλά λιπαρά. Τα λιπαρά αποτελούν μία συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας, καθώς δίνουν την περισσότερη ενέργεια ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Ωστόσο, τα κορεσμένα και trans λιπαρά που συναντούμε στο λιπαρό κρέας, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα τηγανητά είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία μας, καθώς συσχετίζονται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου. Για το λόγο αυτό εμπλουτίστε τη διατροφή σας με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα ψάρια.

mothersblog