Εγκυμοσύνη και εξετάσεις: Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν στο πρώτο τρίμηνο

0
1918

Μάθετε τα πάντα για τις εξετάσεις του πρώτου τριμήνου στην εγκυμοσύνη!

Πότε τελειώνει το πρώτο τρίμηνο;

Το πρώτο τρίμηνο διαρκεί από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση των 13 εβδομάδων (Πόσο μηνών είμαι;)

1. Επιβεβαιώνουμε την κύηση

Η αρχή μίας κύησης επιβεβαιώνεται με την μέτρηση της β-χοριακής γονιδοτροπίνης στο αίμα της εγκύου. Η εξέταση αυτή γίνεται με μια απλή αιμοληψία.
Φυσικά, ανίχνευση της ορμόνης αυτής μπορεί να γίνει και στα ούρα με ένα απλό test κύησης, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο.

2. Ανίχνευση καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου

Είναι δυνατόν να εντοπιστεί η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου με διακολπικό υπερηχογράφημα ήδη από την 6η εβδομάδα της κύησης.
Ο εντοπισμός της καρδιακής λειτουργίας είναι σημαντικός, διότι από το σημείο αυτό κι έπειτα μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για παλίνδρομη κύηση.

3. Αιματολογικές εξετάσεις

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα υποβάλλεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αιματολογικές εξετάσεις.
Εντούτοις, συνήθως μετά από την επιβεβαίωση της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου, θα συστηθεί ένας κατάλογος από αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες σκοπό έχουν να καταδείξουν την κατάσταση της υγείας σας στην αφετηρία της κύησης, ώστε – αν χρειαστεί – να ληφθούν κάποια μέτρα από νωρίς.

Με τον αιματολογικό αυτό έλεγχο εξετάζουμε

  • Τον αιματοκρίτη
  • Τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος
  • Το σάκχαρο νηστείας
  • Την πιθανότητα να έχετε έρθει σε επαφή με ιούς ή μικρόβια, που θα μπορούσαν να βλάψουν το έμβρυο:
  1. CMV (Κυτταρομεγαλοιός)
  2. Τοξόπλασμα
  3. HIV (ο ιός του AIDS)
  4. HCV (ιός της Ηπατίτιδας C)
  5. HBsAg (ιός της Ηπατίτιδας B)
  6. VDRL (αφροδίσια νοσήματα)
  • Το ενδεχόμενο ύπαρξης προβλημάτων του θυρεοειδούς αδένα
  • Το ενδεχόμενο να είστε φορέας Μεσογειακής Αναιμίας
  • Το ενδεχόμενο να είστε φορέας Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας
  • Ομάδα αίματος και Rhezus

4. Μήπως το μωρό έχει Σύνδρομο Down;

Μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της κύησης δια του υπερηχογραφικού ελέγχου γίνεται μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Παράλληλα, γίνεται μέτρηση στο αίμα της εγκύου των επιπέδων της ορμόνης β-χοριακής και της πρωτεΐνης PAPP – A.

Τα στοιχεία, που προκύπτουν από αυτόν τον υπερηχογραφικό και αιματολογικό έλεγχο, η ηλικία και το ιστορικό της γυναίκας συνυπολογίζονται σε ειδικό λογισμικό, ώστε να προκύψουν οι πιθανότητες το έμβρυο να πάσχει από Σύνδρομο Down.

5. Λήψη τροφοβλάστης

Η λήψη τροφοβλάστης είναι μια επέμβαση δια της οποίας επιτυγχάνεται η συλλογή γενετικού υλικού του εμβρύου από τον πλακούντα. Η επέμβαση αυτή λαμβάνει χώρα μεταξύ της 11ης και της 14ης εβδομάδας της κύησης.

Το συλλεχθέν γενετικό υλικό υπόκειται σε εξέταση, ώστε να δοθεί καταληκτική απάντηση σχετικά με το αν το έμβρυο πάσχει ή όχι από Σύνδρομο Down ή κάποια άλλη γενετική ανωμαλία.

Το απολύτως όμως «ξεκάθαρο» αποτέλεσμα, που προκύπτει από τη λήψη τροφοβλάστης ενέχει οικονομικό κόστος αφενός, αλλά και κίνδυνο για το έμβρυο αφετέρου. Συγκεκριμένα η επέμβαση αυτή συνδέεται με κίνδυνο απώλειας του εμβρύου, ο οποίος με βάση τις διεθνείς στατιστικές κυμαίνεται μεταξύ του 0,8% και του 1%.  Για το λόγο αυτό η λήψη τροφοβλάστης συνήθως συστήνεται, όταν οι πιθανότητες, όπως αυτές προκύπτουν από την αυχενική διαφάνεια και το ιστορικό της γυναίκας, το έμβρυο να πάσχει από Σύνδρομο Down.

6. Μη επεμβατικός έλεγχος του γενετικού υλικού του εμβρύου

Είμαστε πλέον σε θέση να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη γενετικού υλικού του εμβρύου στο αίμα της γυναίκας ήδη από την 7η εβδομάδα της κύησης. Η λήψη του γενετικού υλικού αυτού γίνεται με μια απλή αιμοληψία της γυναίκας, χωρίς να υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος για το έμβρυο.

Από την εξέταση του γενετικού αυτού υλικού μπορούμε να διαπιστώσουμε, αν το έμβρυο πάσχει από Σύνδρομο Down ή από κάποια άλλη γενετική ανωμαλία με ακρίβεια, η οποία προσεγγίζει την αντίστοιχη της αμνιοπαρακέντησης.

Η μέθοδος αυτή δεν έχει ακόμα ενταχθεί στην πάγια κλινική πρακτική. Εντούτοις, αφενός το οικονομικό κόστος – το οποίο ακόμα είναι σε κάποιες περιπτώσεις υψηλό – προοδευτικά μειώνεται και αφετέρου καταρτίζεται σταδιακά κατάλογος συγκεκριμένων κριτηρίων, με βάση τα οποία συστήνεται η εφαρμογή της.

Έτσι η μέθοδος αυτή κερδίζει όλο και περισσότερους θιασώτες και φαίνεται, πως στο άμεσο μέλλον η χρήση της θα γίνει ευρύτερη.

mothersblog