Οι τροφές που θα βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί πιο εύκολα

0
1890

Ξέρατε ότι η γνωστή ρήση «είμαστε ό,τι τρώμε» έχει εφαρμογή και στον ύπνο; Η κακή -ή η λάθος- διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, ενώ στον αντίποδα, ορισμένες τροφές μπορούν να καταπολεμήσουν την ανησυχία και να χαρίσουν… όνειρα γλυκά. Αν, λοιπόν, ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των γονιών που αναρωτιέται τι άλλο να κάνει για να κοιμηθεί το παιδί τους ευκολότερα και πιο ήρεμα, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως η απάντηση βρίσκεται στη διατροφή. Οι τροφές που ακολουθούν είναι πηγές πολύτιμων για τον ύπνο συστατικών.

Τα φρούτα που βοηθούν στον ύπνο

Οι μπανάνες αποτελούν πηγή δύο ιχνοστοιχείων που σχετίζονται με τον ύπνο και τη βελτίωσή του: το κάλιο και το μαγνήσιο, που λειτουργούν σαν φυσικά υπνωτικά. Παράλληλα, η μελατονίνη και η τρυπτοφάνη, ουσίες που επίσης περιέχονται στις μπανάνες, θα βοηθήσουν το παιδί να έχει έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο. Γι’ αυτό, δώστε του μία μικρή μπανάνα 2 περίπου ώρες πριν την ώρα του… σιωπητηρίου.

Αντίστοιχα, τα κεράσια (για τους πιο καλοκαιρινούς μήνες) αποτελούν φυσική πηγή μελατονίνης γι’ αυτό μια χουφτά (και όχι παραπάνω) λίγες ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να χαλαρώσει το παιδί και να το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα.

Ανάλατοι ξηροί καρποί

Τα καρύδια περιέχουν τρυπτοφάνη, που θα συμβάλει σε έναν καλύτερο ύπνο. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί μια μικρή ποσότητα (περίπου μια χούφτα) μία περίπου ώρα πριν τον ύπνο. Τα αμύγδαλα θα εξυπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο και πρωτεΐνη, που λειτουργούν εξίσου χαλαρωτικά.

Προτιμήστε τους ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς που είναι πιο υγιεινοί και βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι σε ηλικία που επιτρέπεται να τους καταναλώσει χωρίς κίνδυνο!

Girl drinking glass of milk

Γαλακτοκομικά

Τόσο το γάλα όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πηγές ασβεστίου το οποίο βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης. Ταυτόχρονα, καταναλώνοντας γαλακτοκομικά προϊόντα, το παιδί αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα του χαλαρώνοντας έτσι ευκολότερα.

Αν το παιδί δεν είναι φίλος του γάλακτος, του γιαουρτιού και του τυριού, τότε μπορείτε να του δώσετε μερικές ώρες πριν τον ύπνο ένα κοντινότερο στις προτιμήσεις του επιδόρπιο γιαουρτιού με φρουτένια γεύσησε κλασική μορφή ή σε μορφή ροφήματος.

Ζυμαρικά και βρώμη

Το ρύζι βοηθάει στην αργή απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να ηρεμήσει και το σώμα να χαλαρώσει (αντίστοιχη λειτουργία έχει και το μέλι). Τα ζυμαρικά εν γένει απελευθερώνουν περισσότερη σεροτονίνη στον οργανισμό, μιας ορμόνης που λειτουργεί χαλαρωτικά, ενώ η βρώμη βοηθά στη λειτουργία του στομάχου, κάνοντας έτσι τον ύπνο των παιδιών ευκολότερο.

Γεύματα με ζυμαρικά ολικής άλεσης και λαχανικά -που επίσης λειτουργούν επικουρικά στη διαδικασία του ύπνου επειδή είναι φυσικά αγχολυτικά- και ένα κολατσιό με βρώμη, ζεστό γάλα και μέλι είναι ό,τι πρέπει για την αποστολή «ήρεμος ύπνος».

mama365