Όταν το παιδί αγαπάει τα γλυκά: 4 ιδέες για υγιεινό επιδόρπιο

0
1743

Είναι δύσκολο να πεις «όχι» στα γλυκά, πόσο μάλλον όταν είσαι μικρό παιδί! Αν και το μικρό σας δεν μπορεί να τους αντισταθεί, η λύση δεν είναι να τα κόψετε εντελώς από τη διατροφή του. Αντί να λάβετε ένα τόσο δραστικό μέτρο, προτιμήστε κάποιες πιο υγιεινές εκδοχές τους που τα μικρά σας μπορούν να καταναλώσουν με την ίδια -αν όχι με περισσότερη- ευχαρίστηση.

χειροποίητες μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη

Ένα από τα πιο «βολικά» σνακ είναι οι μπάρες δημητριακών, που τα παιδιά μπορούν να πάρουν μαζί και στο σχολείο. Για να είναι ακόμα πιο υγιεινές, προτιμήστε να τις φτιάξετε με τα χεράκια σας και να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι. Η διαφορά είναι ότι θα χρειαστεί να ζεστάνετε για 10 λεπτά το μέλι σε μεσαία φωτιά και μετά να ρίξετε στο ίδιο σκεύος τους ξηρούς καρπούς, ν’ ανακατέψετε και να μεταφέρετε το μίγμα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, που θα κόψετε σε μπάρες αφού κρυώσει.

Εναλλακτικά, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε μπάρες δημητριακών, αλλά δεν έχουν καθόλου ζάχαρη.

Υγιεινό παστέλι με σουσάμι και μέλι

Περιέχει δύο πολύ θρεπτικά συστατικά, το σουσάμι και το μέλι, ο συνδυασμός των οποίων είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό -κάτι που τα παιδιά έχουν ανάγκη! Επιπλέον, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολλοί διαιτολόγοι το προτείνουν ως ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, ακόμα κι αν δεν είναι σπιτικό. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε, να ξέρετε ότι μπορείτε να παραλείψετε τη ζάχαρη.

Γιαούρτι

Τα μικρά μας πολύ δύσκολα θα δεχτούν να φάνε σκέτο γιαούρτι, αφού η γεύση του είναι αδιάφορη για ένα παιδί που έχει συνηθίσει στα γλυκά. Αντ’ αυτού, μπορείτε να εντάξετε στο μενού τους κάτι αντίστοιχο στο οποίο δεν θα μπορούν να αντισταθούν. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε στο στραγγιστό γιαούρτι ξηρούς καρπούς, δημητριακά, μέλι ή ελάχιστη μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη για να του δώσετε λίγο πιο γλυκιά γεύση.

Ρυζόγαλο το παραδοσιακό

Το έχουμε συνδέσει με εκείνα τα φθινοπωρινά απογεύματα στη γιαγιά, που έφτιαχνε ζεστό ρυζόγαλο για γλυκό. Περιέχει ζάχαρη, όμως για να το κάνετε πιο ελαφρύ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανό ρύζι αντί για το κλασικό γλασέ και άπαχο γάλα. Όταν το σερβίρετε, μην ξεχάσετε αρκετή κανέλα σε σκόνη -αυτή θα του δώσει τη μισή του νοστιμιά.

mama365.gr