Πώς θα καταλάβω ότι είμαι έγκυος;

0
1851

Τα συμπτώματα που «μαρτυρούν» μια εγκυμοσύνη είναι πολλά. Ωστόσο, δεν είναι κοινά σε όλες τις γυναίκες και σε καμία  περίπτωση δεν την επιβεβαιώνουν.

1.Καθυστέρηση στην περίοδο: Το βασικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης

Αναμφίβολα, το πρώτο ενδεχόμενο, που έρχεται στο μυαλό, όταν διαπιστωθεί, πως η έμμηνος ρύση (η περίοδος δηλαδή) δεν ήρθε την αναμενόμενη ημερομηνία, είναι η εγκυμοσύνη.Η καθυστέρηση οφείλεται στην αναστολή της απόπτωσης (της απομάκρυνσης) του επιφανειακού στρώματος του ενδομητρίου (του ειδικού ιστού), που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας. Η διατήρηση του στρώματος αυτού εξαρτάται από την έκκριση ορμονών από τις ωοθήκες (αρχικά) και από τους εμβρυϊκούς ιστούς (στη συνέχεια), η οποία έπεται της εμφύτευσης του εμβρύου.

2. Δηλαδή αν δω περίοδο αποκλείεται να είμαι έγκυος;

Υπάρχει η περίπτωση να είστε έγκυος και παρ’ όλα αυτά να παρατηρήσετε την εκροή μικρής ποσότητας αίματος από τον κόλπο κοντά στις ημέρες, που κανονικά θα περιμένατε περίοδο. Ίσως να πρόκειται για τη λεγόμενη «αιμόρροια εμφύτευσης», η οποία – όπως άλλωστε και το όνομά της υποδηλώνει – συνδέεται με την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο. Η αιμόρροια εμφύτευσης κατά κανόνα διαρκεί λιγότερο από μια «κανονική» περίοδο, ενώ και η ποσότητα αίματος είναι σαφώς μικρότερη. Εξάλλου, η εκροή αίματος από τον κόλπο ενδέχεται να συνδέεται και με την απώλεια μιας αρχόμενης κύησης. Αυτό είναι, που ονομάζουμε παλίνδρομη κύηση. Αν η παλινδρόμηση λάβει χώρα κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης έμμηνου ρύσης, ενδέχεται να μη διαφέρει ουσιαστικά από μια συνήθη έμμηνο ρύση. Εντούτοις, συχνά η αιμόρροια αυτή χαρακτηρίζεται από ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα αίματος, ίσως και μακρύτερη διάρκεια.
Γενικά, θα μπορούσε να πει κανείς, πως μια περίοδος, η οποία φαίνεται «διαφορετική» από τη συνηθισμένη περίοδο, ίσως να είναι σημείο αρχόμενης εγκυμοσύνης.

3. Αλλαγές στους μαστούς

Οι ορμόνες, που εκκρίνονται κατά την κύηση ήδη από τα πρώτα της στάδια, δρουν και πάνω στουςμαστούς. Πολλές γυναίκες αναφέρουν, πως αισθάνονται τους μαστούς οιδηματώδεις («πρησμένους») και «βαρείς».Συχνά μάλιστα εμφανίζεται και μαστωδυνία και ευαισθησία των μαστών στην αφή.

4. Αλλαγές στην όσφρηση και στη γεύση

Πολλές γυναίκες, ήδη από τα αρχικά στάδια της κύησης αναφέρουν σημαντικές αλλαγές στην όσφρηση, αλλά και στη γεύση. Χαρακτηριστικά, μυρωδιές και αρώματα, που πριν ήταν ευχάριστα, καθίστανται δυσάρεστα και συχνά απωθητικά, ενώ μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και στομαχικές διαταραχές, αναγούλα ή έμετο. Ομοίως και φαγητά ή εδέσματα, που πριν ήταν αρεστά, τώρα μπορεί να προκαλέσουν απέχθεια. Ενδέχεται μάλιστα στο στόμα να υπάρχει μια «συνεχής» δυσάρεστη γεύση.Το αίτιο, των αλλαγών αυτών στην όσφρηση και τη γεύση δεν είναι γνωστό. Εντούτοις, έχει διατυπωθεί η θεωρία, πως και σε ό,τι αφορά το σύμπτωμα αυτό «ευθύνονται» οι ορμόνες της κύησης.

 

www.mothersblog.gr